Kostprojekt: Styrke de sunde valg

11. oktober 2022

Sund og varieret kost har i mange år været et prioriteret indsatsområde på Platangården. For at styrke især de unges sunde valg har Platangårdens 2 ernæringsassistenter udarbejdet en opskriftssamling, som skal bidrage med inspiration til at tilberede nemme og ernæringskorrekte måltider i Platangårdens døgnboliger.

Der har været særligt fokus på, at opskrifterne både indeholder lækre og smagfulde retter, som alle kender men også nye, så der er noget til hver en smag.  Opskrifterne skulle først og fremmest følge de officielle kostråd og desuden være nemme at tilberede. Opskriftssamlingen indeholder desuden en guide til portionsstørrelser, så der hverken spises for meget eller for lidt samt forslag til erstatning af fløde og creme fraiche med mindre fedholdige produkter.

Opskriftssamlingen indledes med let overskuelige ”plakater” fra bl.a. madpyramiden, fuldkorn, nøglehullet, diabetes- og hjerteforeningen, som giver et letforståeligt og primært visuel overblik over forskellige former for sund kost. De enkelte opskrifter er samlet tematisk og omfatter de gængse retter og primære råvarer: Supper, fisk og skaldyr, kylling, gris, oksekød, vegetar, tilbehør samt brød & kager. Derudover indeholder mappen også opskrifter til mærkedage som fx lagkage til fødselsdage eller den klassiske julemad juleaften. Alle opskrifter er som udgangspunkt beregnet til 4 personer og kan således nemt ganges op.

Opskriftsmappen bliver for tiden afprøvet i Sydhus og de første tilbagemeldinger lyder, at opskriftsmappen bliver flittig brugt.